Følg Husbanken

Store muligheter i gammel bebyggelse

Nyhet   •   aug 23, 2016 13:41 CEST

Urbanist Erling Dokk Holm mener at det ligger enormt mange gode muligheter til universell utforming i den eksisterende bebyggelsen.

Eksisterende bebyggelse har ofte et mye bedre utgangspunkt for universell utforming enn det vi klarer å bygge i dag, sier urbanist Erling Dokk Holm.

— Gamle områder har så mange kvaliteter som gjør at det er godt å være der, det eneste de mangler er å få forbedret den fysiske tilgjengeligheten. Med dagens forskrifter kan vi bygge et helt nytt område teknisk perfekt for rullestolbrukere, for eksempel. Men det er likevel ikke sikkert at det blir noe bra i daglig bruk, mener Dokk Holm (bilde).

— I den eksisterende bebyggelsen er det allerede utviklet lokalmiljøer og sosiale arenaer. I kvartalstrukturen i Erling Dokk holmbyene, for eksempel, finner vi fortau og samlingssteder, kafeer og torg. Disse elementene er veldig viktig for alle, og de blir i alle fall ikke mindre viktig dersom du har en funksjonsnedsettelse. Løsninger som gjør at du kan være sosial, sikrer at du kan skape deg et godt liv. Full tilgjengelighet alene er ikke garanti for noe som helst, sier han.

Erling Dokk Holm er førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania. Han har tidligere ledet juryen for Statens byggeskikkpris, og blant annet arbeidet med universell utforming der. Dokk Holm ser det som svært viktig å jobbe for et mer universelt utformet samfunn.

— Det er viktig å satse på universell utforming, slik at de som har en funksjonsnedsettelse, ikke blir konfrontert med nye barrierer hele tiden. Men vi må trekke det lengre enn at vi kun skal tilfredsstille noen tekniske krav. Vi må få universell utforming inn som et grunnleggende premiss for all interaksjon. Det kommer også de spreke 35-åringene til gode. Vi kan først snakke om at noe er reelt universelt når det er åpent, tolerant og har et høyt ambisjonsnivå; sosialt, fysisk og økonomisk, mener Dokk Holm.

Ved å oppgradere den eksisterende bebyggelsen, bidrar man til at folk bor tett, noe som igjen er positivt for sosialt samspill. De halvprivate rommene man da kan legge til rette for, fungerer som bylivets kitt og bidrar til aktiv samfunnsdeltagelse for alle.

Erling Dokk Holm er en av hovedinnlederne på Husbankens konferanse om universell utforming i Bergen 6. og 7. september. Konferansen har allerede over 150 påmeldte. Husbanken arrangerer konferansen i samarbeid med Deltasenteret. Både oppgradering av boliger og universell utforming er svært aktuelle problemstillinger for Norge i årene som kommer. Konferansen vil belyse universell utforming som bærende kvalitet i rehabilitering og mulighetene som ligger i oppgradering av den eksisterende boligmassen. De fleste boligene er allerede bygget, og en stor andel av disse har betydelige utfordringer når det gjelder å løfte boligkvaliteten opp til dagens standard.

Over to dager vil du i tillegg til å høre mer fra Erling Dokk Holm, også få møte blant andre Spridd arkitekter, BATE boligbyggelag, Jasmien Herssens og Torstein Skauge. Det vil bli presentert spennende eksempler fra Sverige, Danmark og Belgia, i tillegg til gode prosjekter innenfor våre egne landegrenser.

Dag 1 avsluttes med en liten befaring til boligområdet ved siden av USF, Georgernes Verft, før tapasmiddag og musikk fra bandet Kniv og Taffel. Dag 2 arrangeres på Scandic Ørnen, og avsluttes med befaringer til ulike oppgraderingsprosjekter i Bergen.

Klikk her for mer informasjon og påmelding

For ytterligere spørsmål, kontakt avdelingsdirektør i Husbanken vest, Solveig Paule på telefon 93053457 eller solveig.paule@husbanken.no.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.