Følg Husbanken

- Slike sykehjem vil vi ha flere av!

Nyhet   •   des 08, 2017 12:01 CET

Tropehagen gir mange gode møteplasser, og er viktig for bomiljøet på Luranetunet bo- og behandlingssenter. (Foto: Husbanken)

- Regjeringen håper at mange kommuner tar en studietur til Os for å se på dette fantastiske senteret, sa statssekretær Line Miriam Sandberg under den offisielle åpningen av Luranetunet omsorgssenter.

Statssekretæren fra Helse- og omsorgsdepartementet roste arbeidet til Os kommune med det nye bo- og behandlingssenteret. - Dette er et flott senter med en rekke gode løsninger som gjør hverdagen enklere og hyggeligere får både beboere, pårørende og ansatte, sa Sandberg.

Prosjektleder i Os kommune, Tor Inge Døsen, takket Husbanken for at prosjektet har fått tilskudd til senteret. - Husbanken er dette prosjektets store finansielle muskel og sponsor. Vi har skapt et omsorgssenter som vil vare i flere tiår, sa Døsen.

Unikt prosjekt i Norge

Det nye Luranetunet er en utvidelse av eksisterende Lurane omsorgssenter. Kommunen har bygget 37 omsorgsboliger og 60 sykehjemsplasser, totalt 97 nye omsorgsplasser. Men det som gjør Luranetunet til noe helt nytt innen norsk eldreomsorg er den 1300 kvadratmeter store sansehagen under glasstak, Tropehagen.

- Det begynte som en vill idé. Nå er dette blitt virkelighet. Tropehagen gjør dette prosjektet helt unikt i norsk sammenheng. Vi håper det vil inspirere andre kommuner, sa ordfører i Os kommune, Marie Bruarøy. 

Skal fungere som møteplass i kommunen

Døsen har i planleggingen av Tropehagen vært opptatt av at bygget skal være noe mer enn bare et sykehjem. Det skal bidra til bedre livskvalitet for beboerne og fungere som en møteplass for innbyggerne i Os. Det skal ikke bare føles som om du er på et aldershjem, du skal også ønske å bli der.

Stor vekt på fleksibilitet og fellesfunksjoner

Kostnadene er i tråd med budsjettet og fremdriftsplanen er overholdt i hele prosjektet.

- Husbanken bidrar med penger, men har også bidratt med viktig kunnskap i prosessen. Et resultat av det er større fellesareal og et stort bad i hver etasje, sier Siri Erdal, avdelingsdirektør i Husbanken.

Boligene og sykehjemsplassene er likt utformet og er på 28 m2. Os kommune opplyser at dette er et bevisst valg for å oppnå større fleksibilitet i bruken av bygget. Boligene er organisert som bofellesskap med flere fellesfunksjoner. Blant annet er det bygget et stort bad i hver etasje som en fellesfunksjon.

Fakta om finansiering

Husbanken har finansiert prosjektet med investeringstilskudd til omsorgsboliger og sykehjem.

Antall sykehjemsplasser: 60

Antall omsorgsboliger: 37

Totale kostnader: 266 millioner kroner

Husbankens andel: 136 millioner kroner

1300 kvadratmeter stor sansehage skal gi beboerne mulighet til å vandre og møtes i middelhavsklima året rundt. (Foto: Husbanken)

Modell av det nye omsorgssenteret på Os. (Foto: Husbanken)

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.