Følg Husbanken

​Åpner rusfritt botilbud i Bodø

Nyhet   •   sep 05, 2019 10:58 CEST

May Hege Kaspersen og Linn Wold Lyngseth takker alle som har bidratt til å realisere Fri.

Kirkens bymisjon Bodø åpner sitt nye tilbud Fri i samarbeid med Bodø kommune. Her tilbyr de ettervern til personer som kommer ut av rusbehandling eller soning.

4. september 2019 ble Fri Bodø offisielt åpnet.

Veien til frihet

- For noen kan veien til frihet være lengre og vanskeligere enn for andre. Og da er det godt at det finnes tilbud som gir helhetlig oppfølging til mennesker som skal starte på nytt, sier Bodø kommunes ordfører, Ida Pinnerød, under åpninga. 

Fri er laget etter mal fra et tilbud med samme navn i Drammen kommune.

Ordfører Ida Pinnerød siterte fra Nelson Mandelas bok "Veien til frihet" under åpninga av Fri Bodø.

Endret målgruppe

Tilbudet åpnes i de gamle lokalene til Brua i Bodø som i tjue år har huset beboere i aktiv rus. Det nye tilbudet skal være rusfritt. Her skal beboerne få hjelp til å stable seg på beina igjen når det gjelder arbeid, utdanning, bolig, helse, fritid og relasjoner - fri for rus, fri for kriminalitet, fri til å stake ut en ny kurs.

Her vil 12 beboere få bo trygt i en døgnbemannet bolig i ett år. De får også oppfølging i ett år etterpå for å sikre en trygg overgang til å bo i egen bolig.

- Vi må først og fremst takke Bodø kommune for at de tør å satse på oss. Alle partiene i bystyret mente faktisk at dette måtte vi få til, sier avdelingsleder i Fri, May Hege Kaspersen.

Pippi-mentalitet

Hyblene er pusset opp med hjelp av gaver fra næringslivet og de ansattes innsats.

Her skal beboerne får hjelp til å bli fri fra rus og kriminalitet.

- De ansatte her har litt sånn Pippi-mentalitet. De sier at "dette har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert". Så de har stått på og pusset opp, og gitt seg i kast med oppgaver som i hvert fall ikke står i stillingsbeskrivelsen, smiler Kaspersen.

Lokale kunstnere har donert bilder som pynter opp lokalene.

Endring av målgruppe for et døgnbemannet boligtilbud er en krevende prosess. De ansatte har måttet endre tankegang og metoder. Det har også tatt tid å finne nye boligtilbud for de som bodde på Brua.

Tilskudd fra Husbanken

Husbanken har gitt 1,2 millioner kroner over to år i tilskudd til boligsosiale tiltak. Midlene er brukt til prosjektledelse og kompetanseheving i oppstartfasen.

- Midlene fra Husbanken har vært helt avgjørende for at vi skulle få til dette, sier nestleder i Fri, Linn Wold Lyngseth.

Therese Blomsø er fornøyd med at Husbankens midler blir brukt til å forebygge bostedsløshet.

- Husbanken jobber for at færrest mulig skal bli bostedsløse. Dette botilbudet er et verdifullt bidrag som vil sikre at flere som kommer fra rusbehandling eller soning får tilbud om bolig med oppfølging. Vi er veldig glade for å bidra til det, sier Husbankens regiondirektør Therese Blomsø.

Det er et mål at tiltaket skal bli et interkommunalt tilbud i Salten.

Les mer i denne saken: Planlegger samarbeid om ettervern

Alle beboerne får nyoppussede og hjemmekoselige rom.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.